Ползите за косата от маслото от розмарин

То не само помага при растежа, но действа добре и при косопад

03.03.2022 | 23:26 Редактор: Ваня Кузманова
Ползите за косата от маслото от розмарин

За много момичета е мечта да имат плътна, обемна и по-дълга коса, но знаем, че това се постига трудно, особено ако често се използват преси, маши, сешоари и т.н. Но сега в света на козметиката става хит маслото от розмарин и се смята, че то действа добре на косата. 

Помага ли за растеж на косата?

Розмаринът е част от семейството на ароматните билки, което включва също и босилек, лавандула и градинския чай. Той не само придава хубав аромат и се използва като подправка в кухнята, но има стимулиращи, успокояващи и облекчаващи болката свойства. Д-р Йорам Харт, дерматолог, обяснява пред изданието, че основните съставки на розмарина са алфа-пинен, 1,8-цинеол, камфор, карнозна киселина и борнеол. За тези съставки се знае, че имат антивъзпалителни, противогъбични, антибактериални, антиоксидантни и болкоуспокояващи свойства. Благодарение на това, розмаринът се използва от векове, за да стимулира циркулацията на кръв в скалпа, да предотврати косопад, да забави побеляването на косата и да помага при борбата със сухия скалп и пърхота. Д-р Харт казва още, че ако слагате масло от розмарин на кичурите, това дори може да намали накъсването и образуването на цъфнали косми. 

Може ли да се използва за косопад?

Гретчен Фрийз, трихолог, споделя, че маслото от розмарин не само помага за растежа на косата, но и е добро, ако имате косопад. То подобрява циркулацията на кръв в скалпа, подобно на миноксидила. Дори може да насърчава клетъкчния оборот (обновяване на клетките). Това пък подпомага растежа на коса и помага за предотвратяването на косопад. А и има антивъзпалителни свойства, което значи, че може да предотврати различни форми на алопеция.

Повече по темата четете в Teenproblem.net 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК