Васил Василев-Зуека се завърна с изложбата "Моите герои" във Варна

Историите в картините са провокирани от различни театрални постановки

17.03.2022 | 17:56 Редактор: Ваня Кузманова

Васил Василев-Зуека се завърна от Испания за представянето на своя изложба в галерия във Варна. Експозицията включва 22 платна и носи името "Моите герои".

Историите в картини на героите на Зуека носят личната емоция и са провокирани от различни театрални постановки. От идеи, мечти и проблеми. 

"Моите герои са хората от улицата, в картините ми са по–скоро ангелите на хората от улицата. Тоест тяхната душа, техният дух, онова, което е нашата човешка същност. Хората, които се стремят да летят, хората, които се захранват с хубави новини, хората, които обичат", каза Васил Василев-Зуека 

"Зуекът ни дава възможност да споделим неговите послания. Малко са хората, които го правят. Повечето от творците пресъздават това, което им се случва, без този естествен стремеж", посочи галеристът Виктория Митева.  

Във всяко платно се крие, както романтичният оптимизъм на моменти, дори идеализъм на автора, така и личната му позиция. Посланията му за човечност и любов, които са особено актуални и сега, по време на война. 

"Когато наоколо има бомби, единственото нещо, което ще те накара да оцелееш е духовността и децата ти, разбира се. Нищо друго не е в състояние да те накара да оцелееш, дори изконният инстинкт за самосъхранение не може да те съхрани", допълни Васил Василев-Зуека 

Зуекът споделя, че е започнал да рисува покрай Ковид пандемията, а животът му в Испания не се различава от този в България 

"Живеем си същия живот, затворен, който сме си живели и в България. Единственото, което ми липсва са роднините и приятелите", каза Васил Василев-Зуека. 

Изложбата "Моите герои" може да бъде разгледана във варненската галерия "Папийон" до 5 април.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК