Хромотерапия - лечебно въздействие с помощта на цветовете

Това е техника за възстановяване на дисбалансите в организма, водещи до заболявания

18.03.2022 | 06:00 Редактор: Ваня Кузманова
Хромотерапия - лечебно въздействие с помощта на цветовете

Хромотерапията (лечебно въздействие с помощта на цветовете) се прилага като поддържаща и лечебна терапия заедно с други естествени методи за запазване и възстановяване на здравето. 

Според практикуващите хромотерапия това е техника за възстановяване на дисбалансите в организма, които са причина за заболявания, посредством прилагане на цветна светлина. Този метод на лечение е познат още от древността в Египет, Китай и Индия. 

Според хромотерапията естествените цветове - виолетов, индиго (тъмносиньо), син, зелен, жълт, оранжев и червен, са много полезни за поддържане на здравето и за лечение на заболявания. Според привържениците на хромотерапията там, където не достига слънчевата светлина, навлизат болестите. Въпреки че хромотерапията е придобила известна популярност през годините, тя все още не е възприета от конвенционалната медицина и до този момент остава част от алтернативната медицина и природолечебните методи. 

С какво може да помогне хромотерапията: приема се, че лечението с цветове има позитивно въздействие при някои от следните състояния: стрес, депресия, повишени нива на агресия и тревожност, високо кръвно налягане, нарушения на съня и др. 

Какви са действието и ефектът на различните цветове върху тялото според хромотерапията: 

Червен: Символ на топлина, огън и гняв. Това е стимулиращ и енергизиращ цвят. Стимулира кръвообращението и носи топлина на студените крайници. Използван като общоукрепващо средство, както и когато се чувстваме умора и изтощение. Той е много ценен при лечението на заболявания като ниско кръвно налягане, ревматизъм, парализа, анемия и напреднали случаи на туберкулоза. 

Оранжев: Полезен за стимулиране на кръвоснабдяването и повишаване нивата на енергия и щастие (усещане за благосъстояние). Полезен е при лечение на камъни в бъбреците и жлъчката, херния и др. Използва се и за стимулиране на лактацията при кърмачките. 

Виолетов: Полезен цвят при емоционална лабилност и безсъние, при артрит. 

Жълт: Свързано с усещането за радост и щастие, жълтото също така се приема за диуретик и слабително. Прилага се като стимулант за мозъка, черния дроб и далака. Също така при лечението на диабет, при лошо храносмилане, бъбречни и чернодробни заболявания, запек, инфекции на очите и гърлото и др. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК