Защо е опасно да ползвате общ твърд сапун?

За да го почистите, просто разпенете допълнително сапуна под течаща вода

13.03.2022 | 10:16 Редактор: Искра Ангелова
Защо е опасно да ползвате общ твърд сапун?

Твърдият сапун е класика в измиващите продукти, който се използва също толкова често и редовно, колкото и течните варианти. Той обаче трудно може да бъде забелязан в обществени тоалетни и бани на хотели, например, защото има някои здравословни рискове, свързани със споделянето на твърдия сапун, макар и антибактериален.

Защо споделянето на твърдия сапун не е добра идея от здравословна гледна точка?

Въпреки че звучи логично антибактериалният сапун да е безопасен за употреба от повече от един човек, това не е съвсем така. Но в същото време има и начини да направите споделянето на сапуна безопасно. Използването му от няколко човека в домакинството не е чак толкова рисково, колкото звучи, защото има някои трикове, с които да увеличите безопасността при употребата му.

Според едно проучване от 2006 година, публикувано в Indian Journal of Dental Research, цитирано от livestrong.com, се установява, че по повърхността на твърдите сапуни се задържат до 5 различни вида бактерии и микроби. Сред най-честите са ешерихия коли, салмонела, шигела, ротавирус, стафилокок, норовирус.

По-скорошно изследване от 2015 година, публикувано в American Journal of Infection Control установява, че в болнични условия 62% от твърдите сапуни са замърсени с подобни бактерии, докато само 3% от течните сапуни имат бактериално замърсяване. Ето защо течните сапуни са по-безопасният вариант. Рискът от замърсяване и разпространение на бактерии при тях е значително по-малък, дори минимален.

Но това не означава, че вкъщи не можете да използвате безопасно твърд сапун. Ако той е вашият избор, ето как да го използвате по безопасен начин, така че да не пренасяте бактерии и микроорганизми на другите членове на домакинството.

1. Изплаквайте сапуна.

Ако сте приключили с употребата на сапуна, не забравяйте да го изплакнете добре от пяната. Много често бактерии и микробите по него се задържат именно в пяната, която е останала от вашите ръце и тяло. Ето защо, ако изплаквате сапуна, ще намалите значително риска от пренасяне на микроорганизми. Изплаквайте го и преди да го използвате по други части на вашето тяло, най-вече лицето, съветва az-jenata.bg.

2. Разпенвайте сапуна.

Когато ползвате сапуна, по неговата повърхност остават микроорганизми и микроби. За да го почистите, просто разпенете допълнително сапуна под течаща вода, след това го изплакнете. Така ще премахнете остатъците от мръсотия по повърхностния му слой.

3. Оставете го да изсъхне на въздух.

Избягвайте да затваряте сапуна в сапунерка. След като сте го изплакнали добре е важно да го оставите да изсъхва на въздух. Така влагата в него намалява, а заедно с нея намалява и рискът от размножаване на бактериите, които обичат влажна среда.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК