Стегната и млада кожа - какво е нужно да знаем за колагена

Колагенът е един от най-разпространените протеини в нашите тела

07.03.2022 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Стегната и млада кожа - какво е нужно да знаем за колагена

Освен ретинолът, нито една съставка против стареене не е централна тема толкова често, колкото колагенът. Но той е нещо повече от модерна дума – колагенът се среща естествено в тялото и е отговорен за поддържането на стегната, плътна и млада кожа.

През последните години колагеновите кремове и оралните добавки се превърнаха в любими тенденции за грижа за кожата и уелнес процедурите. Тези продукти обещават да хидратират кожата и да възстановят производството на колаген, за да намалят до минимум фините линии, бръчките и загубата на еластичност.

Дерматологът д-р Дейвид Ким и естетикът д-р Роуън Хол-Фарис разкриват всичко за колагена и споделят дали съставката заслужава да бъде толкова известна.

Какво е колаген?

Колагенът е един от най-разпространените протеини в нашите тела и е основният компонент на свързващите тъкани, включително кожата. По-голямата част от него се намира в дермата. Той се състои от верига от аминокиселини, които изграждат протеина.

Протеинът е отговорен за поддържането на твърдостта и еластичността на кожата, но нашите тела естествено произвеждат по-малко колаген с напредването на възрастта, което води до фини линии, бръчки и увисване.

"Започваме да губим колаген доста рано, навлизайки в средата на 20-те ни години, като той продължава да намалява до 50-те и 60-те", казва д-р Ким пред InStyle.

Какви са ползите на колагена?

Продуктите за локално приложение целят изглаждане на фините линии и бръчките, повишаване на твърдостта и хидратиране на кожата чрез укрепване на съществуващия колаген и стартиране на производството на нов. Няма достатъчно изследвания за съставката, за да потвърдят тези твърдения, но най-малкото локалният колаген ще хидратира кожата, което от своя страна може да я направи да изглежда по-гладка и плътна.

Четете повече по темата в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК