Кои са методите за премахване на черни точки, без да нараним кожата?

Ексфолирането на кожата намалява появата на черни точки

08.02.2022 | 22:53 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са методите за премахване на черни точки, без да нараним кожата?

Няма да сте единствените, ако кажете, че най-добрият ви метод за премахване на черните точки е чрез стискането им.

Но нека бъдем честни – това не е най-добрият метод и вие го знаете. Дерматологът д-р Ранела Хирш казва, че ключът към справянето и предотвратяването на черните точки е първо да разберете какво точно са те. Тя споделя, че пората е отвор във фоликула, където кожата произвежда масло и себум. Оттам кожните остатъци, както и някои бактерии, които живеят във или върху кожата, могат да причинят запушване на порите.

Как да премахнем черните точки, без да нараняваме кожата?

Салицилова киселина

Хирш нарича салициловата киселина "многогодишен фаворит на кожата", когато става въпрос за избор на солиден продукт без рецепта, който ще изтрие черните точки. Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина – нежен химически ексфолиант, който прониква през дълбоките слоеве на кожата, за да отпуши порите, да разбие остатъците от мъртва кожа и да контролира производството на излишен себум.

Ексфолиране на кожата

Ексфолирането на кожата помага за премахване на мъртвата кожа, цялостно почистване на запушените пори и намалява появата на черни точки. Д-р Тина Алстър казва, че предпочита да използва четка за ексфолиране докато е под душа. Според нея, звуковото действие на продукта нежно отпушва порите и предотвратява черните точки.

Заложете на ретиноид

Ретиноидите са мощни ексфолианти, които директно помагат за отпушване на порите и намаляване на производството на масло, както и обема на бактериите, причиняващи акне. Д-р Хирш обаче предупреждава, че е много важно бавно да използвате всеки един ретиноиден продукт. Постепенно го включвайте във вашата рутинна грижа, тъй като прекомерната му употреба може да причини дразнене.

Повече по темата четете в Tialoto.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК