Мамалев в ролята на емблематичния Големанов: Министрите трябва да са богати, за да не крадат

Премиерата ще е на 12 март в Народния театър

10.03.2022 | 19:55 Редактор: Искра Ангелова

Емблематичната пиеса на Ст. Л. Костов - "Големанов" с премиера в Народния театър на 12 март. Георги Мамалев влиза в ролята на Големанов. Според актьора, написана преди близо 100 години, пиесата продължава да е актуална - особено в днешните времена.

Големанов е литературен герой, като олицетворение на вманиачения кандидат за министерски пост, който е символ на необузданите амбиции за слава, власт и пари. Тя е написана преди почти 100 години, но и в този момент тя е изключително актуална, дори направена по нов начин, за да не се повтаря.

"Големият политически проблем, включително българският, е този, че ние не се идентифицираме с тези, които ни управляват. Ние трябва да разберем, че те са наши представители, те са такива, каквито ние сме", каза Стоян Радев.

"Това е една тъжна реабилитация на онези времена, защото имаме много партийна система, политически либерализъм, които, за съжаление, отваря вратите на страсти и амбиции с много ниска природа", коментира Бойка Велкова.

"След като преди 100 години ние виждаме същия политически живот, същото движение, същата тръпка, същия мирис, идва власт, ще крадем, то и Големанов е богат, той казва: "Министрите трябва да са богати, за да не крадат", подчерта Мамалев.

Пиесата "Големанов" е написана малко преди да започне Балканската война.. Години по-късно пиесата ще се играе на голяма сцена по време на една друга война, война между два братски народа, в която няма добър или лош герой.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК