С обещание за много смях: "Криворазбраната цивилизация" с нов прочит отново на сцена

Режисьорът Николай Урумов се надява, че всеки, който я гледа, ще си вземе поука

11.02.2022 | 20:10 Редактор: Ваня Кузманова

"Криворазбраната цивилизация" отново на сцена в Сатиричния театър. Новият прочит на "Криворазбраната цивилизация" обещава много смях. С намигване към съвремието и с надежда, че всеки, който я гледа би си взел поука. На това се надява режисьорът Николай Урумов. 

Криворазбраната цивилизация остава актуална, но в днешно време като че ли живеем в криворазбрана демокрация, смята режисьорът Николай Урумов. 

"Като че ли генетично е заложено да подхождаме с едно сляпо доверие към всичко ново и различно, което пристига отвън и за пореден път след това да останем излъгани", каза режисьорът. 

Криворазбраната цивилизация е писана още през 19-ти век от Добри Войников, но творчеството на добрите автори устоява на времето.. 

Абе тя все едно е писана за сега. Не може да се сравняваме със запада. Всеки си има национални черти. Българите не могат да са германци, обаче и германците не могат да са българи. Да сверяваме часовника си с другите страни, но не за сметка на идентичността си, смятат актьорите. 

А чрез съвременния прочит на пиесата участниците се надяват зрителите да се замислят. 

"Да се замислим малко. В това бързо време, в което сме се забързали да живеем, малко забравяме за съдбата на другия. Общото живеене е останало на заден план. То е важно за изграждането на общество, в което ние всички искаме да живеем", каза Александър. 

Премиерата е на 14 февруари. А зрителите на Сатиричния театър могат да очакват премиери на нови спектакли през целия месец.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК