Причините и възможните решения за честите главоболия 

Прекомерната употреба на болкоуспокояващи може да доведе до "медикаментозно главоболие"

10.03.2022 | 11:58 Редактор: Ваня Кузманова
Причините и възможните решения за честите главоболия 

Знаете ли, че ако често се оплаквате от главоболие, съществува голяма вероятност да имате проблеми със зрението или с кръвното налягане? Нервното пренапрежение и излагането на хроничен стрес са други възможни причини за неприятната болка, която ви измъчва. 

Ако работите на бюро и често преседявате с часове "замръзнали" пред компютъра, сте изложени на висок риск от появата на т.нар. "компютърен врат" и неговите последствия: спазмиране на мускулите на шията и раменете, както и изкривявания и изменения на гръбначния стълб, водещи до хронично главоболие. 

Прекомерната употреба на болкоуспокояващи може да доведе до т. нар. "медикаментозно главоболие". Звучи парадоксално, но безразборният прием на лекарства за облекчаване на главоболието води до влошаване – болката започва да ни навестява още по-често и овладяването й става още по-трудно. 

Главоболието може да е сезонно обусловено, например при проява на сезонна алергия. А при жените често е свързано и с хормоналните промени (предменструален синдром, бременност). 

Ако силното главоболие е придружено от следните симптоми: висока температура, отпадналост, учестен пулс, обилно потене, ригидност на врата (стегнат врат), възможно е да става въпрос за менингит. При съмнение за менингит трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. 

Всяко главоболие, което е придружено от неврологични симптоми като зрителни нарушения, неясен говор, слабост, изтръпване или гърчове, също е повод за спешна консултация със специалист. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК