Как да се справим с продължителното главоболие след Ковид-19?

То е знак, че имунната система се справя с инфекцията

08.03.2022 | 14:45 Редактор: Ваня Кузманова
Как да се справим с продължителното главоболие след Ковид-19?

След Ковид-19 често пациентите продължават да страдат от главоболие през следващите дни. Установено е, че има 50% риск тази болка да продължи да се появява поне девет месеца по-късно.

При един от всеки петима пациенти, прекарали Ковид-19, които са имали главоболие като симптом по време инфекцията, то продължава във времето и се развива като хронично на ежедневна база за още няколко месеца.

Как да знаем дали болката ще стане хронична?

Главоболието е чест симптом на Ковид-19 и един от обичайните симптоми, които продължават при вече преболедувалите пациенти. По-често главоболието се хронифицира при жени и по-възрастни пациенти.

Невролозите изтъкват значението на адекватното справяне с главоболието още при първите му пристъпи, за да се предотврати превръщането му в хронично и самостоятелно заболяване. Интензивността на болката също е предупредителен знак. При пациентите, които са имали по-изразено главоболие по време на инфекцията със SARS-CoV-2, рискът от продължаване на главоболието в следващите месеци е значителен.

Главоболие и  Ковид-19

Главоболието, причинено от Ковид-19, има елементи, които са свързани с такова от напрежение и други, по-типични характеристики на мигрената. То има аспекти на мигрената, защото болката се засилва от шум, светлина и при движение на главата. Главоболието е знак, че имунната система се справя с инфекцията

Как да се справим с главоболието?

Лечението обикновено се извършва в зависимост от това какво е главоболието. Ако е по-скоро като мигрена, се препоръчват средства за лечение на мигрена. Ако главоболието се усеща като натиск и е като главоболието, свързано с напрежение, тогава се прилагат по-скоро обезболяващи.

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК