Възможно ли е стресът да влоши алергиите?

Сред най-честите симптоми са сълзене от очите, хрема, дразнене в гърлото...

08.03.2022 | 22:10 Редактор: Искра Ангелова
Възможно ли е стресът да влоши алергиите?

Алергиите са един от най-често срещаните проблеми, засягащи милиони хора в цял свят. Те са реакция на тялото към вещества от околната среда или храната. Най-често причинителите на алергии са храни, прахови частици, алергени, животинска козина или животински протеини.

Сред най-честите симптоми са сълзене от очите, хрема, дразнене в гърлото, кашлица, задух, обриви по кожата, зачервяване на кожата и очите. Сред по-сериозните и животозастрашаващи симптоми на алергия е анафилактичният шок, който изисква навременна реакция, според клиника Кливланд.

Алергиите се предизвикват от различни алергени. Стресът обаче също може да направи алергиите още по-тежки или да ги провокира. Алергичните реакции са реакции, провокирани от имунната система срещу алергените, навлизащи в тялото. Стресът също може да окаже влияние върху имунната система.

Според клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com, хормоните на стреса могат да влошат симптомите на алергия. Имунната система е податлива на стрес и той може да отслаби механизмите ѝ. Хормоните на стреса могат както да потиснат ефективността на имунната система, така и да предизвикат преувеличена имунна реакция към алергените, което да усили още повече симптомите.

Възможно ли е намаляването на стреса да облекчи симптомите на алергия?

Нивата на стрес оказват влияние върху имунната система и реакциите ѝ към външни дразнители. Ето защо, както високите нива на стрес влошават алергиите, така потискането на стреса и противодействието му могат да помогнат за намаляване на симптомите при алергия.

Според учени, цитирани от Harvard Health Publishing, връзката между психиката и тялото е голяма и дълбока. Ето защо управлението на стреса е ключов фактор не само за справяне с алергиите, но и с редица заболявания и здравословни състояния.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК