Алергия към спорта - и това съществува

Описани са любопитни случаи на предизвикана от спорт анафилаксия след консумация на храни

09.09.2021 | 23:14 Редактор: Юлия Христова
Алергия към спорта - и това съществува

Ако някой упорито отказва да се занимава с физически активности, защото твърди, че е алергичен към спорта, това в повечето случаи е абсурдно оправдание. В редки случаи обаче това е вярно!

Холинергична уртикария

Уртикарията представлява сърбящ обрив със зачеряване на кожата . Холинергичната ѝ форма принадлежи към тази, причинена от физични фактори и представлява около 5% от случаите на хронична уртикария. Физичната уртикария се отключва от контакт на кожата с външен фактор като силен студ, горещина, вода, налягане, вибрации или слънце. Смята се, че около 15% от популацията се сблъсква с физична уртикария поне веднъж през живота си.

Защо спортът може да предизвика уртикария?

Един от отключващите фактори е повишение на телесната температура с поне 0,7 градуса по Целзий. За това и не е рядкост холинергична уртикария да се появи в хода на физически упражнения, при които нормално има загряване на тялото. Други такива обстоятелства могат да са къпане с гореща вода, силни емоции или консумация на люта храна.

Обривът обикновено се появява пo торса, в последствие се разпространява към крайниците. Отличава се от останалите уртикарии с точковидните си зачервени папули, които могат да се сливат на плаки. Появата им често се предшества от сърбеж.

В редки случаи кожната проява придобива вид на ангиоедем, може да се придружава от бронхоспазъм и/или силно понижение на артериално налягане, при което вече трябва да се мисли за предизвикана от физически усилия анафилаксия.

Конкретните механизми за поява на тази уртикария при спорт все още не са напълно разбрани, като според някои теории това частично може да е свързано с реакция към потта.

Предизвикан от спорт анафилактичен шок

Такава алергична реакция представлява спешен медицински случай, налагащ незабавно лечение. Едни от най-честите ѝ причинители са определени храни, нестероидни противовъзпалителни медикаменти или други по-редки случаи – по време на менструация.

Описани са любопитни случаи на предизвикана от спорт анафилаксия след консумация на храни, които при други условия не са предизвиквали алергия у човека – най-честите такива са: пшеница, мляко, целина, плодове (праскова и ягоди), черупчести мекотели (миди) и алкохол.

Наличието на атопия е рисков фактор за равитие на такова състояние, като е установено, че в повече от 50-60% от случаите е имало подлежаща алергична болест.

Самата криза обикновено започва няколко минути след физическо усилие с умора, усещане за топлина и поява на сърбящо зачервяване на кожата, като скоро след това се проявяват и системните симптоми, били те бронхоспазъм със задух, ангиоедем, стомашно-чревни симптоми или силно спадане на кръвното до загуба на съзнание. Анафилактичният шок налага спешна медицинска помощ и е потенциално животозастрашаващ. При взети навременни мерки, стига да бъде овладян, от него няма последствия. Пациентите споделят за силна умора и усещане за топлина до 72 часа след инцидента.

Всяка една физическа активност би могла да отключи състоянието, независимо от интензивността на усилието, като се наблюдават и рецидиви, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК