Кога се появява апатията към храната?

Загубата на апетит може да е свързана със заболявания и психически състояния

24.02.2022 | 23:55 Редактор: Теодора Патронова
Кога се появява апатията към храната?

Загубата на апетит не се случва просто така. Гладът е сигнал, индикатор, че тялото ни се нуждае от хранителни вещества. Но апетитът е нещо различно от глада. Той може да настъпи дори да не сме гладни.

Загубата на апетит обаче е проблем, който може да засегне функциите на организма. Той може да е краткотраен, но и дълготраен. Колкото по-дълго не се храните или се храните съвсем малко, толкова по-голяма е опасността за здравето и доброто състояние на организма.

Загубата на апетит може да е свързана с някои заболявания и здравословни състояния

Една от причините за загуба на апетит е тъгата. Ако сте тъжни, случило ви се е нещо неприятно или изпитвате някаква загуба в живота си, нормално е да изгубите апетита си временно. Може да се случи също при настинка и грип, когато сетивата са притъпени и не можете да усетите мириса и вкуса на храната по нормален начин. Някои медикаменти при грип и вирусни инфекции също могат да потиснат желанието за хранене.

Някои здравословни състояния и заболявания могат да са в основата на по-дълготрайна загуба на апетит. Сред тях са хипотиреоидизъм, чернодробни или бъбречни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, хепатит, сърдечна недостатъчност, ХИВ, някои видове рак.

Съществува и връзка между емоционалното и психичното здраве и загубата на апетит

Загубата на апетит може да възникне не само поради физически причини, но и поради психически. Стресът, депресията, тревожността са също възможни причини за трайна загуба на апетит. Някои хранителни разстройства, свързани с емоционалността и психиката, като анорексия невроза, също са сред най-характерните причини за загуба на апетит.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК