Няколко начина да изхвърляме по-малко храна и да спестим пари

Замразявайте плодовете и зеленчуците

24.02.2022 | 14:26 Редактор: Искра Ангелова
Няколко начина да изхвърляме по-малко храна и да спестим пари

Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние върху околната среда, замърсяването на планетата, но и на джоба на потребителите. Неразумното пазаруване, неправилното съхранение на храната и недостатъчно доброто планиране на готвенето са част от проблемите, които създават условия за изхвърляне на тонове годна храна всяка година.

Ако всеки човек и всяко домакинство започнат да се стараят да купуват и приготвят храната така, че да се изхвърля минимално количество от нея, нещата могат да се променят значително.

С кои малки промени в ежедневието си можете да намалите изхвърлянето на храна?

1. Замразявайте плодовете и зеленчуците.

Замразената храна може да не ви звучи като най-здравословния вариант, но това всъщност не е съвсем така. Ако сте свикнали да купувате по повече от килограм плодове и зеленчуци от различни видове, е много вероятно част от тях да остават неупотребени, съответно да се развалят. Плодовете и зеленчуците не са особено трайни, ето защо замразяването е добра опция. То дори ще запази вкусовите и хранителните им качества, като това ще ви предпази от изхвърлянето им. В замразено състояние можете да ги използвате за супи, смутита, шейкове, печива, десерти и сладкиши.

2. Пазарувайте по-често, купувайте по-малко.

Много хора се оправдават с липсата на време, когато отиват до магазина веднъж месечно и правят огромен пазар за седмици напред. Когато пазарувате в такива големи количества е наистина трудно да структурирате храненията, да планирате приготвянето на ястия. И резултатът е изхвърляне на развалена храна. Всъщност така не само харчите излишно и нанасяте удар по джоба си, но вредите и на околната среда. Ако отделяте малко време за по-чести разходки до магазина или пазара, няма да имате този проблем и ще спестите пари.

3. Правилно съхранение на продуктите.

За да се предпазите от изхвърляне на храна е много важно да сте старателни в съхранението ѝ. Може да се наложи да преосмислите методите си за съхранение, ако някъде сте грешили досега. Отделяйте повече място в хладилника за свежите зеленчуци и плодове. Не ги дръжте извън хладилника, защото това ускорява зреенето им. То се ускорява и ако съхранявате някои плодове и зеленчуци в близост едни до други.

Затова е от значение дали ще им осигурите достатъчно разстояние едни от други, тъй като етиленовият газ, който се отделя от тях, ускорява зреенето и съответно скапването им. Колкото повече въздух има помежду им, толкова по-бавен е този процес.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК