Здравословните причини да консумирате зехтин всеки ден

Изобилства от антиоксиданти

21.02.2022 | 15:00 Редактор: Ваня Кузманова
Здравословните причини да консумирате зехтин всеки ден

Наред с множеството течни рафинирани мазнини, които не са най-здравословният избор, има и един полезен вариант, който е добре да употребявате всеки ден. Това е зехтинът.

Кои са 10-те здравословни причини да консумирате зехтин всеки ден?

Изобилие от антиоксиданти

Зехтинът е много полезен не само заради наличието на омега мастни киселини, но и заради високата концентрация на антиоксиданти в състава си. Антиоксидантите се борят с възпаленията в тъканите и оказват благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система, намалявайки риска от възникване на сърдечносъдови заболявания.

Намалява холестерола

Контролът на лошия холестерол е от значение за здравето на сърдечносъдовата система. Ежедневната консумация на зехтин, изпълнен с антиоксиданти и омега мастни киселини може да допринесе в контрола на холестерола.

Контрол на кръвното налягане

Зехтинът има редица ползи за сърдечносъдовата система, включително има свойството да допринася за нормализирането на кръвното налягане. Това показват данни от изследване от 2020 година, публикувано в изданието Nutrients, цитирано от healthdigest.com. Данните показват, че редовно консумиращите зехтин имат понижение на кръвното налягане с до 60 пункта.

Намалява възпаленията

Зехтинът е много богат на антиоксиданти, които в комбинация с омега мастните киселини имат свойството да потискат възпаленията в клетките и тъканите. Хроничните възпаления са в основата на редица опасни заболявания. Редовната консумация на зехтин може да допринесе за намаляването на този риск.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК