Кои са суперхраните за 2022 година?

Авокадото е заредено с антиоксиданти и други хранителни вещества

21.02.2022 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Кои са суперхраните за 2022 година?

Искате ли да знаете за какви здравословни храни ще се говори през тази година? Проучването на Pollock Communications предоставя отговор на този въпрос, правейки задълбочен анализ на хранителните тенденции през 2022 година и то с любезното съдействие на 1173 диетолози.

Тези експерти вземат предвид навиците за пазаруване на храни, модните диети и други фактори. Те също така разкриват списък с 10-те най-добри суперхрани за годината, което поставя ясен акцент върху растителните ястия, които имат безброй хранителни ползи.

"С фокус върху здравето и имунитета през следващото десетилетие и нарастващата популярност на растителното хранене, богатите на хранителни вещества опции ще бъдат важна част от диетите на потребителите", казва Луиз Полок, президент на Pollock Communications в официално изявление. Според него ще има повишен интерес към функционални храни, съдържащи съставки, осигуряващи ползи за здравето извън техния хранителен профил.

Списъкът със суперхраните включва дългогодишни любимци като кейл и авокадо, както и храни, които са били по-популярни през последните години, включително кимчи и древни зърна. По-долу ви споделяме какво точно трябва да имате в кухнята си тази година.

Суперхраните на 2022 година

1. Ферментирали храни

Ферментиралите храни като кисело мляко и кимчи заеха челно място, вероятно заради ползите им за укрепване на имунитета и чревния баланс. Според учени от медицинското училище в Станфорд, диета, богата на ферментирали храни, увеличава разнообразието на микробиомите и подобрява имунните реакции.

2. Боровинки

Тези плодове са малки, но мощни! Боровинките са отличен източник на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките ви от увреждане от свободните радикали и могат да помогнат за намаляване на риска от рак, сърдечни заболявания и други състояния. Освен това антиоксидантите са важни и за растежа на косата, по-здрави нокти и здрава кожа.

3. Семена

Семената, като чиа и коноп, са изключително полезни за организма. По-специално, семената от чиа са пълни с антиоксиданти, минерали, фибри и омега-3 мастни киселини. Според проучване от 2016 година, специфичните антиоксиданти в чиата могат да имат противоракови свойства и помагат за по-здраво сърце и черен дроб. Те също така са чудесен източник на калций, фосфор и магнезий, което означава, че могат да подобрят и здравето на костите.

4. Екзотични плодове

Въпреки че със сигурност няма нищо лошо в стандартните плодове като ябълки и портокали, 2022 е годината на екзотичните плодове като асаи и перуанския физалис. Първият плод, който е популярна съставка в здравословните смутита, е пълен с антиоксиданти, като може да подобри нивата на холестерол и да предпази мозъка от увреждане с напредване на възрастта.

5. Авокадо

Популярното допълнение към всеки здравословен тост е една от най-полезните храни, която може да си набавите през 2022 година. Освен че е отличен източник на полезни за сърцето мазнини, авокадото е заредено с антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за холестерола, костната плътност, грижата за кожата, здравето на очите и други. Ако не сте фен на тост с авокадо, може да го сложите в смути.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК