Ето кои плодове да ядем за здраво сърце

Сърдечните заболявания представляват почти една трета от всички смъртни случаи в света

11.02.2022 | 22:45 Редактор: Искра Ангелова
Ето кои плодове да ядем за здраво сърце

Сърдечните заболявания представляват почти една трета от всички смъртни случаи в света, съобщава healthline.com. Редовната физическа активност и начина на хранене могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Сред полезните за сърдечното здраве храни са спанак, боб, риба, леща, броколи, карфиол, ядки и други. Не бива да забравяме и за някои вкусни плодове, които можем да добавим във всекидневното си меню. Кои са те, вижте в галерията ни.

Тиква

Чудесен плод, богат на витамин А, антиоксиданти, наречени каротеноиди, като бета-каротин, алфа-каротин, лутеин и зеаксантин са включени в тази група съединения. Според западни изследвания, тези съединения могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Нар

Наровете са суперхрана за здравето на сърдечносъдовата система. Те са богати на микроелемента, наречен елагова киселина, за която е известно, че спомага за намаляване натрупването на плаки в кръвоносните съдове.

Авокадо

Изключително богато на полезни мазнини, фибри, антиоксиданти. Авокадото съдържа здравословни за сърцето мононенаситени мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на лошия холестерол, смятат специалисти. Също така ни осигурява и важният за сърцето калий.

Горски плодове

Тези вкусни плодове изобилстват от антиоксидантни полифеноли, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те са и чудесен източник на фибри, фолиева киселина, желязо, калций, витамин А и витамин С, допринасящи за здравето на сърцето, и са с ниско съдържание на мазнини и захари.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК