Кои са признаците, че консумираме малко захар и опасно ли е?

Главоболието може да е сигнал, че нивата на кръвната ви захар не са нормални

08.02.2022 | 08:01 Редактор: Искра Ангелова
Кои са признаците, че консумираме малко захар и опасно ли е?

Захарта е вредна само когато е в излишни количества. Захарите все пак са нужни на организма ни, защото те дават енергия на тялото.

Кои са признаците, че вероятно консумирате твърде малко захар и това се отразява на организма ви?

Може да звучи невероятно за някои хора, които са свикнали да сочат захарта за враг на здравето си, но това не е съвсем така. Враг е, когато се консумира в излишни количества. В минимални дози захарта е повече от необходима. Тялото ни се нуждае от нея, за да функционира правилно. Захарта му е нужна също толкова, колкото и другите два основни макрокомпонента от храненето – протеините и мазнините. Въглехидратите са основно захарни молекули, които варират по сложност. Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до прости захари, пише healthdigest.com.

Глюкозата е проста форма на захарта, която осигурява енергия за функциите във всяка клетка. Без достатъчно въглехидрати, които да бъдат разграждани до глюкоза, тялото започва да разгражда мазнини и протеини в опит да осигури енергия. Клетките започват да работят усилено, за да изпълнят функциите си.

Вследствие на това е възможно да се появят някои симптоми. Кои са признаците, че консумирате твърде малко захар?

Липса на енергия

Недостатъчните количества захари в кръвта могат да предизвикат липса на енергия, ленивост, неспособност за извършване на обикновени ежедневни дейности, а понякога може да се стигне и до тежка умора, отпадналост.

Главоболие

Главоболието може да е сигнал, че нивата на кръвната ви захар не са нормални. Мозъкът е един от органите, който се нуждае най-много от захари. Когато стойностите им в кръвта спаднат драстично е възможно да се наблюдава главоболие, замайване, объркване. Болката варира от тъпа и слаба до остра и пулсираща. Често този тип главоболие е позиционирано в слепоочията, но може да се усеща и с интензитет на мигрена в зависимост от нивото на спад на захарите в кръвта. Ако глюкозата в кръвта е твърде ниска има вероятност главоболието да е придружено с гадене, повръщане, чувствителност към звуци и светлина, според verywellhealth.com.

Промени в настроението

При ниски нива на захари в кръвта може да се наблюдават и промени в настроението. Те се случват заради повишените нива на хормони на стреса в организма. Липсата на източник на енергия повишава стреса в тялото и предизвиква организма "панически" да търси други енергийни източници. В такива моменти се повишават нивата на адреналин и кортизол, които създават усещане за раздразнителност, тревожност.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК