Токсични ли са вафлите? 29 от 31 изследвани са с млечен състав, но без мляко

Етикетите не съответстват на съдържанието

07.02.2022 | 19:03 Редактор: Теодора Патронова

Вредни ли са вафлите? Проучване на "Активни потребители" разкрива, че те съдържат компоненти, които не са опасни, но производството и взаимодействието им с други вещества ги прави токсични. От 31 изследвани марки – 29 се оказаха с млечен състав, но без мляко.

Сладка, хрупкава и вкусна – това описват вафлите повечето реклами. Разбира се, производителите никога няма да ви кажат, че те са нездравословни, а етикетите не съответстват на съдържанието. Съдържанието потъва в забрава заради забързаното ежедневие на потребителите, които често разчитат на съвестта на производителите. 

А те невинаги са съвестни, показва представително изследване на "Активни потребители", в което са включени 31 марки вафли.

"Не са, не са, това са рецептите, които са удобни на производителите, те са евтини", каза Сергей Иванов от "Активни потребители".

А за да е евтин продуктът, трябва и суровината да е евтина – както е с палмовата мазнина, регистрирана в 90% от изследваните вафли.

"Хидрогенираната, тоест втвърдената растителна мазнина, е един от най-вредните възможни суровини", обясни Сергей Иванов.

При 29 от марките са установени млечни съставки, без в рецептата да има мляко.

"За нас е лека загадка за какво може да служи друго, освен за евтин пълнеж. Не трябва да се събират заедно високо количество захари, протеини и висока температурата, защото се образуват вещества, които не са полезни за хората", коментира Иванов. 

При една от марките, макар и с различен състав, всички данни за хранителната стойност на пакетчето вафли са еднакви.

"Което всъщност значи, че те просто са преписали от едното място на другото. Няма абсолютно никакъв контрол въпреки всичките приказки, че това трябва да е нещо реално, а не просто да пише нещо на него", поясни Иванов.

А според диетолозите, ако изядете 2 пакета от тези вафли – не трябва да отваряте хладилника до края на деня, тъй като ще сте погълнали всичките ви необходими калории.

"Нека хората се стараят да не ядат много вафли - не толкова за захарта, колкото заради другите евтини компоненти, които ги правят същност вредната част от вафлите", посъветва Иванов.

Препоръчителна доза за консумация на вафли няма. Но на база състава им оптималното количество за човек е до 4 вафли седмично.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Зойка Точева
преди 2 години
Да, не яжте много вафли, внимавайте със плодовете и зеленчуците, може да са с повече нитрати и т. н. и т. н., на приказки всички са велики, а контрол защо няма или просто не си върши работата, то е ясно вече, че за да ядеш качествена храна трябва сам да си я произведеш, друг вариант явно няма, как да стане, не зная Сигнализирай за неуместен коментар