Ето кога трябва да спрете с приема на витамин D

Много малко храни могат да ви осигурят това основно хранително вещество

03.02.2022 | 17:32 Редактор: Искра Ангелова
Ето кога трябва да спрете с приема на витамин D

Витамин D, известен още като "слънчевия" витамин, играе важна роля в грижата за цялостното ни здраве. Той не само осигурява правилното функциониране на нашата имунна система, но също така се грижи за развитието на нашите мускулни клетки.

Излагането на слънчева светлина е най-добрият и най-естественият начин да увеличите нивата на витамин D в тялото си. Въпреки това, яденето на силно питателни храни и/или приемането на добавки също може да ви помогне да постигнете необходимото количество витамин D в организма.

Знаците за недостиг на витамин D в организма ви

Витамин D ви предоставя много ползи, поради което трябва да си го набавяте в необходимите дози, особено през зимата, когато слънцето е много по-малко, съответно производството на витамина. При наличие на дефицит на витамин D, може да изпитате различни здравословни проблеми като постоянна умора и слабост, болки в костите, мускулна слабост, мускулни болки или мускулни крампи, заедно с екстремни промени.

Кога трябва да вземате витамин D като добавка

Витамин D е много различен от другите витамини. Твърди се, че е вид хормон, всъщност стероиден хормон, секретиран от кожата, когато е изложена на слънчева светлина.

Като се има предвид, че много малко храни могат да ви осигурят това основно хранително вещество, при липса на достатъчно слънчева светлина, в студено зимно време, може да стане трудно да получите достатъчно витамин D, което да доведе до неговия дефицит в организма. Тогава започва и приемът на добавките.

Кога този витамин става токсичен за тялото и трябва да спрете да го приемате

Токсичността на витамин D или хипервитаминоза D е много рядко състояние, което сигнализира за повишени нива на витамин D в организма. Обикновено това е резултат от прекомерен прием на добавки с витамин D в комбинация с усилено излагане на слънце или консумация на храни, богати на витамин D.

Според експертите добавките трябва да се приемат, само когато е крайно необходимо. Хората, живеещи при изключително студено време, без достъп до слънчева светлина, е препоръчително да приемат добавки с витамин D. В идеалния случай вашите храни също могат да бъдат чудесен източник на основни хранителни вещества, но понякога може да се нуждаете от допълнителна доза от слънчевия витамин.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Кога да го спрем,че не разбрах? Сигнализирай за неуместен коментар