Диетолог обясни как да установим недостига на витамин В12, без да ходим на лекар

Постоянната слабост и бързата умора също са важни сигнали

01.02.2022 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова
Диетолог обясни как да установим недостига на витамин В12, без да ходим на лекар

Диетологът Анастасия Гаврикова разказа пред в. "Известия" как може да се установи недостигът на витамин В12, без да се ходи на лекар и да се правят специални изследвания.

Тя отбеляза, че много хора подценяват значението на В12, който е необходим за поддържане на здрави нервни клетки, за подобряване на функцията на нервните импулси и за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт. Витамин В12 трябва да се приема в достатъчни количества и от бременни жени, за да се предотвратят неврологични нарушения при бебето.

Според експерта недостигът на витамин В12 може да се установи по няколко признака. На първо място е цветът на кожата. Хората с недостиг на В12 имат много бледа или леко жълтеникава кожа.

"Постоянната слабост и бързата умора също са важни сигнали за недостиг на В12. Проблемите с паметта, както и тези в настроението, възпален червен език без вкусови рецептори (атрофия на лигавицата) също могат да показват проблем", казва Гаврикова, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че витамин В12 се съдържа най-концентрирано в следните храни: черен дроб, бяло пилешко месо, риба, морски дарове и пресни яйца.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК