Около 60% от хората са засегнати от продължителен Ковид-19

Формите на коронавируса могат да оставят дълготрайни следи в организма

14.02.2022 | 15:05 Редактор: Теодора Патронова
Около 60% от хората са засегнати от продължителен Ковид-19

Между 30 и 60% от пациентите с Ковид-19 са засегнати от дългосрочни последици. Много са разнообразните клинични прояви, които в комбинация образуват дългия Ковид-19. Загуба на памет, стомашно-чревни смущения, хронична умора, задух и продължителна аносмия са симптоми, които пациентите с продължителен Ковид-19 съобщават по време на преглед.

Продължителният Ковид-19 е свързан с тежестта на първоначалната инфекция. Въпреки това, по-умерените форми на коронавируса също могат да оставят дълготрайни следи.

Голямото разнообразие от симптоми на продължителен Ковид-19, често подсилени от съществуващи съпътстващи заболявания, значително усложнява диагнозата.

В сп. Cell международен екип от изследователи пояснява, че са идентифицирали няколко фактора, свързани с продължителен Ковид-19, при проследяването на 309 пациенти в продължение на три месеца.

Четири рискови фактора, присъстващи по време на скрининга, позволяват да се предвиди появата на продължителен Ковид-19: диабет тип 2, висока виремия, наличие на автоантитела и реактивиране на вируса на Epstein-Barr - EBV.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК