Прогнозират нов пик на заразените у нас след разхлабването на мерките

Омикрон е причината за нарастването на случаите с фатален край

14.02.2022 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

От днес се възобновява плановият прием в лечебните заведения в столицата. Наблюдава се лек спад в процента и броя на новозаразените с коронавирус за денонощието. 

Поредно покачване на новите случаи прогнозира математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. След разхлабването на мерките в по-голямата част от страната очакванията са за нов пик на заразата с над 10 000 нови случая на ден.

Заради въведените ограничения у нас не се сбъднаха прогнозите за до 70 000 заразени дневно, а в средата на февруари страната ни отчита спад на новите случаи. След връщането на присъственото обучение за по-голямата част от учениците в страната и отпадането на вечерния час за заведенията обаче, математическите прогнози са за нов ръст на заразените до 10-15 дни. 

"Има материал за вируса и ще има пак покачване. Пак ще бъде най-малко 10 000 души на ден, най-малко от официалните. Това, което умножавахме по пет при предишните варианти за скрита заболеваемост, трябва да го умножаваме някъде по 10 пъти", изтъкна проф. Кунчев.

Причината е силно заразният Омикрон, който вече е доминиращ у нас. Въпреки отчетената тенденция на спад на смъртността в средата на февруари, сега изчисленията показват, че последният вариант на коронавируса е причината за нарастването на случаите с фатален край. 

Според Проф. Кунчев, на този етап "зеленият сертификат" не трябва да отпада. Математикът припомня, че най-важно е да бъдат спазвани основните мерки за ограничаване на разпространението на заразата – маски и дистанция. За Омикрон вече е установено, че се заразяват около 80% от преболедувалите и 80% от ваксинираните.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Оксиморон
преди 2 години
,,,,Според Проф. Кунчев, на този етап "зеленият сертификат" не трябва да отпада. Математикът припомня, ,,,,,ама Кунчев математик ли е или здравен инспектор ахахаха. Стига сте умножавали и делили че ставате смешни. Сигнализирай за неуместен коментар