Петков цитира любим разказ на Чехов, гаф – оказа се на Толстой

Става дума за произведението "Колко земя му трябва на човек"

29.01.2022 | 16:40 Редактор: Здравко Черкезов
Петков цитира любим разказ на Чехов, гаф – оказа се на Толстой

В любопитен литературен гаф се забърка премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят гостува в предаването "Седмицата" на Дарик радио, където освен за сериозните политически теми, покрай случващото се в преговорите със Северна Македония, коментира и днешния ден, на който се отбелязват 162 години от рождението на знаменития руски писател и драматург Антон Павлович Чехов.

По повод годишнината водещият  попита Петков как би коментирал думите на Чехов, че човек може да достигне до убеждения само чрез личен опит и страдание.

"Първо да кажа, че имам едно любимо есе на Чехов - "Колко земя му трябва на човек". Всеки трябва да се сеща за този негов разказ", каза Петков. И разясни сюжета - на един човек му дават възможност да загради огромна територия, тичайки от сутрин до залез; амбицията го кара да тича, но не си преценява силите и накрая е заградил много земя, но умира уморен; погребват го в гроб два на два метра.

"Така че този разказ на Чехов ми е любим - докато се стремим да заградим максимално много, трябва да мислим, всъщност, кои са важните неща, кои неща да приоритизираме", каза Петков.

За беда обаче се оказа, че произведението, което е впечатлило премиера, изобщо не е на Чехов, а е на Лев Толстой и е написано през 1866 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК