Нарцистични фази в живота на децата: Тези грешки допускат родителите

Те се стремят вечно да са център на вниманието и искат да се налагат над другите

16.01.2022 | 17:28 Редактор: Жаклина Иванова
Нарцистични фази в живота на децата: Тези грешки допускат родителите

Те се стремят вечно да са център на вниманието и искат да се налагат над другите. Също и деца могат да проявяват нарцистични наклонности. Какво могат и трябва в такъв случай да направят родителите?

Нарцисизмът не се ползва с добро име. Асоциираме го с егоистични хора, чиято вяра в собствените им грандиозни възможности обикновена е съчетана с нулева поносимост към критики и агресивно поведение, когато вместо възхищение срещат неодобрение.

От гледна точка на физиологичното развитие обаче, нарцистичните фази в живота на децата са нормални и дори важни за развитието на стабилна психика. Този "нормален" нарцисизъм помага да се осъзнае собствената ценност и способността да се осъществяват собствени планове, пишат психиатрите Михаел Лип и Ане Кароу в статия по темата. Поради тази причина експертите са доста предпазливи в поставянето на подобна диагноза у децата и младежите.

Въпреки това е важно да се разпознават засилени нарцистични тенденции у собствените деца. Включително и поради това, че постоянното желание да бъдат "център на вниманието" и мегаломанските представи за собствените възможности са тежко поносими за всички родители, учители и връстници, пише DW.

"Нарцисистите постоянно се питат: Какво мислят хората за мен?". Тяхното самочувствие се влияе силно от този фактор, защото те зависят от възхищението на околния свят и са принудени постоянно да се представят като нещо по-специално“, казва психологът Еди Брумелман от университета в Амстердам. Важно за родителите е да усетят, че това поведение излага тяхното дете на голям стрес.

Нарцисизмът е свързан и с агресивното поведение, сочи един анализ на Софи Кяервик и Барда Бушман от държавния университет в Охайо. Затова е важно причините за нарцистичното поведение у децата да бъдат рано проучени. Както и някои други черти на личността, нарцисизмът, поне отчасти, може да бъде и унаследен, подчертава Брумелман.

Една от теориите гласи, че родителите обръщат прекалено голямо внимание на децата си и така възпитават нарцисисти. Друга теория смята, че децата реагират с нарцистично поведение, когато родителите им ги отблъскват или се държат към тях студено. Резултатите от изследванията на Брумелман подкрепят първата теория. Деца, чиито родители ги хвалят за щяло и нещяло, по-често развиват нарцистични черти.

Такива родители смятат своето дете за по-талантливо, по-интелигентно и по-способно от останалите деца. Съответно по-високи са и критериите, които детето трябва да изпълни, казва Брумелман и подчертава:

"Любовта към детето в този случай обикновено се обвързва с изпълнението на определени условия. Ако то не успее да отговори на родителските очаквания, го обзема страх, че разочарова родителите си или че те се срамуват от него".

Вместо постоянно да сравняват постиженията на своите деца с тези на чуждите, родителите е добре да правят подобни паралели с предишното развитие на детето.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК