Чаша сок от моркови всеки ден - доза здраве за цялото тяло

Той е изключително богато наситен с витамини А, С и К

15.01.2022 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Чаша сок от моркови всеки ден - доза здраве за цялото тяло

Морковите са един от най-полезните зеленчуци. Те са много богати на бета-каротин – вид антиоксидант, който се разпада до витамин А в тялото. Сокът от морковите е също толкова здравословен и ценен, защото предлага концентрирана наситена с витамини, минерали и антиоксиданти бомба, от която организмът има нужда.

Сокът от моркови е нещо, което можете да пиете всеки ден. Защо е толкова здравословен?

Сокът от моркови е изключително богато наситен с витамини А, С и К. Той е богат и на много калий. Каротеноидите в сока от моркови действат като мощни антиоксиданти, борещи се с възпаленията и стимулиращи оздравителните процеси в клетките.

Сокът от моркови е по-беден на протеини и фибри, но пък съдържа изключително малко калории и мазнини. Това го прави много подходящ за ежедневна консумация без угризения.

Само в една чаша сок от прясно изцедени моркови се съдържа около 250% от дневния препоръчителен прием на витамин А под формата на бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Всички тези форми на витамин А допринасят силно за здравето на очите, кожата, косата, ноктите. Бета-каротините имат свойството да понижават риска от дегенеративни заболявания на очите, свързани с влошаване и загуба на зрение.

Защо да пиете сок от моркови всеки ден? Кои са ползите от него?

Очното здраве е само една от причините да пиете редовно прясно изцеден сок от моркови. Антиоксидантите в морковения сок се борят с възпаленията в цялото тяло. Това означава, че сокът от моркови спомага за намаляване на общото възпаление в тъканите и тялото, причиняващо хронични заболявания в бъдеще.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК