Тежки последици от стреса върху тялото и мозъка ни

Инсулиновата резистентност е един от маркерите на стареенето

11.01.2022 | 23:33 Редактор: Жаклина Иванова
Тежки последици от стреса върху тялото и мозъка ни

Стрес и стареене

Предвид тежките последици от стреса върху тялото, екипът от изследователи от Университета в Йейл е проучил дали той ускорява стареенето.

Целта е била да се открие до каква степен стресът ускорява химичните промени, които настъпват в ДНК през целия живот и това ли е причината за стареенето на нашите артерии, мозък, панкреас и други органи.

За да разберат, учените са взели кръвни проби от 444 души на възраст между 19 и 50 години, за да анализират свързани с възрастта химически промени в ДНК, установени от GrimAge - епигенетичен часовник, предназначен да измерва тези промени, както и други здравни маркери.

Участниците също така са отговорили на въпроси, поставени, за да разкрият нивата на стрес и психологическа устойчивост - способността на човек да се адаптира към трудностите.

Анализирайки резултатите от проучването, изследователите намират, че дори след като се вземат предвид фактори като тютюнопушене, индекс на телесна маса или доходи, хората с по-високи нива на стрес са с маркери за ускорено стареене и физиологични промени, като повишена инсулинова резистентност.

Инсулиновата резистентност е един от маркерите на стареенето. С възрастта панкреасът намалява способността си да отделя инсулин и различните тъкани също губят чувствителност към този хормон, който транспортира глюкоза до клетките.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК