Стрес, страх, срам: Кои са най-честите причини за припадъците?

В повечето случаи синкопът се дължи на понижение в количеството на кислород, което достига до мозъка.

20.12.2021 | 23:16 Редактор: Жаклина Иванова
Стрес, страх, срам: Кои са най-честите причини за припадъците?

Припадъкът, наричан още синкоп, е внезапна, най-често временна загуба на съзнание. В повечето случаи той се дължи на понижение в количеството на кислород, което достига до мозъка.

Синкопът обикновено не е сериозен, но може да бъде индикация за наличие на друг значителен медицински проблем. До установяване на причината за неговото възникване, припадъкът се възприема като медицински проблем от голяма спешност. Причините, заради които възниква, могат да бъдат различни.

Намаленият приток на кислород към мозъка често е резултат на проблеми с белите дробове, кръвообращението или се дължи на отравяне с въглероден оксид. Ако нивата на кръвта и кислорода в мозъка паднат твърде ниско, организмът на човека започва да пренасочва наличните си ресурси към жизненоважните органи, за сметка на други.

Наблюдава се зачестено дишане и сърдечна честота. Кръвното налягане в другите части на тялото се понижават, а притокът на кръв към мозъка се увеличава.

Хипервентилацията в комбинация с хипотония би могла да доведе до краткотрайна загуба на съзнание, отслабване на мускулите и припадък.

Съществува неврокардиогенен синкоп, който се наблюдава при краткотрайно нарушение във функцията на автономната нервна система. Някои хора го наричат невронно-медииран синкоп.

Причини за неговата поява могат да бъдат неприятни образи, при някои хора това може да бъде кръв, внезапна неблагоприятна гледка или преживяване, рязко емоционално разстройство, например след получаване на трагични новини, изключителен срам, статичен стоеж за дълго време или пребиваване в гореща и задушна среда за дълго време.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК