Положителни и отрицателни последици за тялото ни от бягането

По време на тичане се освобождават ендорфини, които се борят със стреса

05.01.2022 | 14:54 Редактор: Жаклина Иванова
Положителни и отрицателни последици за тялото ни от бягането

Според WebMD, бягането може да намали риска от смърт, причинена преждевременно от сърдечносъдови заболявания. Достатъчни са едва 10 минути тичане на ден, за да намалите пулса си в спокойно състояние, което е от голямо значение за намаляване на цялостния сърдечносъдов риск.

Освен че намалява сърдечната честота в покой, тичането има редица благотворни влияния върху целия организъм. То ускорява метаболизма, спомага за изгарянето на повече калории, подобрява качеството на съня, прави човек по-бдителен и с по-услужлива памет, добра концентрация и продуктивност, пише healthdigest.com.

По време на тичане се освобождават ендорфини, които се борят със стреса, намаляват тревожността, подобряват краткосрочната и дългосрочната памет, подсилват имунитета.

Тичането е една от най-ефективните кардио тренировки, защото оказва влияние върху цялото тяло без изключение. При бягане се активира абсолютно цялата скелетно-мускулна структура на тялото, според self.com. При редовно бягане мускулите, връзките, сухожилията и ставите се адаптират към натоварването и стават по-силни.

Това са положителните ефекти от тичането. Но може ли да има отрицателни? За съжаление отговорът е да.

Износването на сухожилията, хрущялите и ставите е един от най-негативните ефекти от редовното тичане. Според healthline.com, бягането оказва най-силен и натоварващ натиск върху краката, което има потенциално вреден ефект за всяка съставна част от долния крайник – от тазобедрената става през коляното до ходилото и малките кости на пръстите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК