Коя е изненадващата вреда от пиенето на портокалов сок?

Той има свойството да стимулира имунната система и да понижава риска от рак

29.12.2021 | 23:55 Редактор: Теодора Патронова
Коя е изненадващата вреда от пиенето на портокалов сок?

Прясно изцеденият портокалов сок е известен с полезните си качества. Той е изключително богат източник на витамин С, важен за имунната система. 

Портокаловият сок, направен от изцедени портокали без никакви добавени захари и консерванти, е изключително богата на витамини, минерали и антиоксиданти напитка. Той има свойството да стимулира имунната система и да понижава риска от рак, благодарение на високото съдържание на фитонутриенти и антиоксиданти в състава си, според диетолога Лон Бен-Ашър от Центъра за дълголетие Притикин в Маями, цитиран от parade.com.

Наред с всички положителни ефекти от портокаловия сок, има и още един, който е отрицателен и може да се отрази не особено добре на общото здраве.

Не трябва да се забравя, че в една чаша прясно изцеден портокалов сок се намират около 21 грама захари. Тези захари са естествени плодови захари, което обаче не намалява техния негативен ефект върху здравето. Такова количество захари може рязко да повиши кръвната захар дори при хора, които не страдат от диабет или инсулинова резистентност.

Системното пиене на портокалов сок, дори само по една чаша на ден, може да повиши риска от напълняване, диабет, трупане на мазнини около талията.

Прясно изцеденият портокалов сок не съдържа добавени захари, но естествените захари в състава му са достатъчни, за да повишат общия прием на захари за деня, което има своите негативни ефекти.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК