Защо СЗО препоръчва да ядем грозде?

Този плод е истински еликсир на вечна младост

23.12.2021 | 22:12 Редактор: Искра Ангелова
Защо СЗО препоръчва да ядем грозде?

В продължение на хиляди години гроздето е част от средиземноморската култура. Познато е още от праисторически времена. Гърците и римляните почитали своите богове на виното - Дионисий и Бакхус. Гроздето е известно не само с това, че от него се произвежда вино, но и със своите хранителни и полезни свойства.

Този плод е истински еликсир на вечна младост. Той забавя процеса на стареенето и препятства образуването на бръчки, пише испанският "La Vanguardia". Освен това укрепва здравето, нормализира бъбречната дейност, изхвърля токсините и предотвратява развитието на катаракта.

Изследванията показват, че гроздето е полезно за микрофлората.

Гроздето е богато на фитонутриенти. Черното грозде е с високо съдържание на антоцианини и ресвератрол, докато бялото грозде е с високо съдържание на кверцетин. Има достатъчно доказателства за полезните свойства и хранителната стойност на тези вещества.

Гроздето е богато на антиоксиданти, а гликемичният му индекс не е висок, а среден. Плодовете са богати на фибри и бързи въглехидрати (17%), съдържат витамин С и макро- и микроелементи като калий, мед, желязо, калций, фосфор, магнезий, манган, сяра и селен.

Някои хора не ядат грозде, защото смятат, че съдържа много калории, но в 100 г грозде има около 70 kcal. Освен това калоричността на гроздето се компенсира от неговите прочистващи свойства. Плодовете се състоят от 80% вода, която спомага за прочистването на тялото, докато калцият (15 mg на 100 g) и алкалните елементи стимулират черния дроб - орган, който регулира киселинността на кръвта и я пречиства. Фитохимикалите в гроздето стимулират работата на панкреас и производството на инсулин, като по този начин поддържат гликемичния баланс в кръвта. Поради тези полезни свойства СЗО препоръчва гроздето да бъде включено в диетата.

Нека се запознаем с някои от полезните свойства на гроздето.

Антиоксидант - Ресвератролът в люспите на черното грозде неутрализира свободните радикали, които разрушават клетките на кожата и ускоряват процеса на стареене. Затова гроздето се счита за еликсир на вечната младост.

Противовъзпалителни свойства - Гроздето е полезно при възпалителни заболявания.

Прочиства от токсини - Гроздето прочиства черния дроб и помага при проблеми с него. Полезен е и за бъбреците. Този диуретик помага за понижаване на съдържанието на пикочна киселина.

Полезен е за сърцето - Гроздето поддържа здравето на сърцето и артериите, подобрява вазодилатацията и намалява риска от тромбоза. Съдържащият се в него калий понижава кръвното налягане, така че този продукт е подходящ за пациенти с хипертония.

Грозде при подагра, хипертония и артрит - Плодовете нормализират бъбречната функция. Гроздето е особено полезно при подагра и при високи нива на пикочна киселина, както и при високо кръвно налягане и уролитиаза.

Диуретик - Гроздето помага за естественото отстраняване на излишната течност от тялото. Освен това помага за изхвърлянето на отпадните продукти и токсините.

Полезно е за зрението - Антоцианините, съдържащи се в гроздето, не само предотвратяват развитието на дегенеративни очни заболявания като катаракта, но и спомагат за поддържане на зрителната острота за дълго време.

Средство против бръчки - Благодарение на свойствата си гроздето е в състояние да забави появата на бръчки. Неслучайно гроздовата каша се използва в много козметични процедури. Гроздето е полезно за кожата ни и я поддържа млада.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК