Какви ползи за здравето има манганът?

Действа като антиоксидант, помага на имунитета, има противовъзпалителен ефект

20.12.2021 | 09:15 Редактор: Здравко Черкезов
Какви ползи за здравето има манганът?

Манганът е минерал, който често се подценява. Той участва активно в редица жизненоважни функции в организма, включително в осигуряването на добър имунитет.

Свикнали сме да наблягаме на витамин С, цинк, магнезий, калций, витамин D, като витамини и минерали, добили най-широка популярност в здравословен план. Но всеки микроелемент има своето специално място в процесите в организма и манганът е един от тях.

Незаменимият манган действа като антиоксидант. Той подпомага активацията и функциите на редица ензими в тялото, помага им да работят правилно. Манганът участва в метаболитните процеси, при които хранителните вещества се разграждат до освобождаване на енергия. Минералът подпомага и борбата със свободните радикали, действайки като антиоксидант. Участва и в процесите на регулация на съсирването на кръвта в унисон с витамин К.

Манганът е важен за здравето на костите. Той увеличава плътността и здравината им, като предпазва от развитие на остеопороза. Манганът има противовъзпалителен ефект, което потиска възпаленията в клетките и тъканите, предпазвайки от развитие на хронични и дегенеративни заболявания, забавя стареенето на клетките.

Манганът ускорява метаболизма. Той активира ензими, подпомагащи контрола на холестерола, обмяната на въглехидратите, аминокиселините и мазнините. Полезен е и в контрола и превенцията на диабет.

Тези и още много други причини показват колко важен е манганът за здравето.

Четете кои храни са богати на манган в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК