Въглехидратите, които не повишават кръвната захар, а спомагат отслабването 

Фибрите не изискват освобождаване на инсулин за обработката им 

13.12.2021 | 23:38 Редактор: Ваня Кузманова
Въглехидратите, които не повишават кръвната захар, а спомагат отслабването 

Въглехидратите са съществена и незаменима част от храненето. Те са един от основните източници на енергия за тялото. За да функционира правилно и да осигури нужните енергийни ресурси, организмът се нуждае от захари, нишесте, фибри. Всички те са различни видове въглехидрати.

Те се разграждат до захари по време на храносмилането и метаболизирането им. Усвояването на някои от тези въглехидрати предизвиква по-висок скок в нивата на кръвната захар. В отговор на този процес се освобождават по-големи количества инсулин. Това при инсулинова резистентност или диабет тип 2 може да доведе до неправилно обработване и усвояване на глюкозата.

И все пак, има един вид въглехидрати, които не предизвикват скок в нивата на кръвната захар. Това са фибрите.

Фибрите насърчават доброто здраве на червата, намаляват сърдечносъдовия риск, риска от диабет, лошия холестерол. Фибрите не изискват освобождаване на инсулин за обработката им. Така че те не въздействат като останалите въглехидрати, но въпреки това доставят на организма нужните вещества и енергия.

Четете повече по темата на az-jenata.bg .

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК