Проучване посочи невероятните ползи от чай Пу-ер за здравето

Той действително понижава нивото на кръвна захар

19.12.2021 | 18:25 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване посочи невероятните ползи от чай Пу-ер за здравето

Чаят Пу-ер има значително антихипергликемично действие показва сериозен мета-анализ на английски и китайски бази данни. Този отличаващ се по технонологично производство чай действително понижава нивото на кръвна захар, в това число и на гладно, показва сравнението на резултатите на различните изследвания в опит да се стигне до по-категоричен извод относно ефектите му.

Панкреасът отделя хормона инсулин, чиято функция е да регулира нивото на глюкоза в кръвта. При диабет тип 2 синтезът на инсулин и обмяната на кръвна захар са нарушени, което и предизвиква усложнения на диабета - кетоацидоза и хипергликемична кома, опасни състояния, които водят до загуба на съзнание и дори летален изход.

При профилактиката на диабета е важно да се избягват хранителните продукти, които водят до скок в нивото на кръвната захар след консумацията им. Като първа препоръка се дава избягването на простите или бързо усвоими въглехидрати. Такива са съдържащите захар - захарни и тестени изделия, сиропи, дори сладки плодове. Те следва да бъдат заменени със сложни бавноусвоими въглехидрати, чието разграждане осигурява по-продължително излъчване на захар в кръвта в невисоки стойности. Сложните въглехидрати се намират в пълнозърнестите храни, зеленчуците и несладките плодове.

От висока полза е включването на фибрите в постоянния дневен порцион, наличието им забавя разграждането на въглехидратите и усвояването на захарта от храната.

При подбора на храните е важно да се следи за техния гликемичен индекс. С висок гликемичен индекс са тези храни, при чиято консумация се отделя бързо високо количество захар в кръвта. Такива продукти са всички захарни изделия, сладките безалкохолни, белият хляб, картофите и белият ориз.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК