Паметен кът ще държи живи спомените за големия Филип Трифонов

Той е по проект на сина на актьора - Мартин

15.12.2021 | 19:59 Редактор: Елеонора Танева

Откриват паметен кът на актьора Филип Трифонов в София. Предложението е на неговия син, който също е поел по пътя на изкуството. През януари се навършва една година, откакто Момчето си отиде. Актьорът Филип Трифонов почина на 73-годишна възраст, но остана безсмъртен с ролите си. 

Синът на Филип Трифонов Мартин пази дълбоко в сърцето си всички спомени със своя баща. Включително разходките в софийския квартал "Лозенец", където е семейното им жилище. Точно там, на ъгъла на улица на улиците "Милин камък" и "Крум Попов", иска да запечата спомена за големия актьор в паметен кът.

"Става въпрос за паметен кът, на който ще има пейка. Ние живеем на същата улица и смятам, че всички от квартала чакат с нетърпение", каза Мартин Трифонов.

От общината вече са одобрили предложението и то ще бъде факт до няколко месеца. 

"Има подписка от граждани, които живеят наоколо. Има инициатива, която е подкрепена от столичната община и от нас. В момента се провеждат нужните процедури", уточни кметът на "Лозенец" Константин Павлов.

Също като баща си и Мартин е артист. Той обаче създава изкуството с ръцете си. Днес творбите му могат да бъдат видяни на емблематични места в столицата. А най-новите са изложени в галерия "Райко Алексиев". Скулпторите нямат имена, за да може всеки сам да си създаде образ. 

Свои живописни картини представя и съпругата на Мартин Трифонов.

"Стремяла съм се по-скоро да изобразя една история, която не искам да разказвам, а по-скоро да оставя една представа за нея, която е колкото лична, толкова и обща", сподели художникът Елена Велкова.

До края на декември в галерия "Райко Алексиев" може да видите още творбите на Бригите Хайнце, Димитър Генчев, Мартина Табаков и Цветан Кръстев, който участва с автентична видеоинсталация.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК