Високо кръвно налягане - ето как да го овладеете

Продължителното му нелекуване може да увреди сърцето, мозъка, бъбреците, очите

06.12.2021 | 16:21 Редактор: Жаклина Иванова
Високо кръвно налягане - ето как да го овладеете

Високото кръвно налягане често е наричано тихият убиец. Възможно е продължително време да нямате никакви симптоми, че стойностите му са над нормата, докато различни тъкани и органи в тялото страдат от това.

Директна атака от високото кръвно налягане търпят артериите, чиито стени понасят натиска от него, според everydayhealth.com. Продължително нелекуваното високо кръвно може да увреди сърцето, мозъка, бъбреците, очите, цялостното здраве.

Промените в начина на живот, навременната консултация със специалист кардиолог и евентуалното включване на адекватна терапия, са съществени за овладяването на този здравословен проблем. Добрите ежедневни практики, като здравословно и балансирано хранене, редовна физическа активност и добавяне на полезни храни и напитки са част от цялостната картина. Клиника Майо препоръчва намаляване на приема на сол и захар, алкохол и мазни храни. Важно е да се намали и стресът в ежедневието.

Има и още един малък ежедневен ритуал, който може да подпомогне цялостната палитра от здравословни практики, понижаващи кръвното налягане. Това е добавянето на вода с лимон в храненето.

Защо добавянето на цитрусови плодове и вода с лимон може да е от полза за кръвното налягане?

Водата с лимон има чудесни ползи за здравето. Тя често се препоръчва за прием сутрин на гладно за отслабване, понижаване на киселинността в организма, намаляване риска от камъни в бъбреците. Тя има и още едно потенциално положително въздействие - може да допринесе за намаляване на кръвното налягане, според healthdigest.com.

Водата с лимон дължи това свое свойство на лимонената киселина. Тя има отпускащ и омекотяващ ефект върху стените на кръвоносните съдове, който намалява кръвното налягане. По-гъвкавите стени на кръвоносните съдове осигуряват по-лесно преминаване на кръвта през тях.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК