Портокаловият сок е верен помощник за понижаване на кръвното?

Хронично високото кръвно уврежда и органите в тялото

29.10.2021 | 09:56 Редактор: Жаклина Иванова
Портокаловият сок е верен помощник за понижаване на кръвното?

Хипертонията е заболяване, което възниква по ненапълно изяснени причини. Тя се характеризира с хронично високи стойности на кръвното налягане. Когато кръвното налягане е постоянно високо, то може да увреди стените на кръвоносните съдове и да доведе до тяхното разкъсване, следствие от което са инфарктите и инсултите. Хронично високото кръвно уврежда и органите в тялото. То може да засегне сериозно бъбреците, мозъка, сърцето, очите, кръвоносните съдове.

Кръвното налягане се влияе не само от изписаното от лекар лечение. Влияние върху него оказва и начинът на живот, храненето, двигателната активност. Те могат да допринесат за контрола на стойностите на налягането. Здравословното хранене и наблягането на полезни храни със здравословни хранителни вещества в състава си може да подпомогне контрола на кръвното налягане и да допринесе за понижаването му.

Ако сте любители на прясно изцедения сок от портокал, имате още една причина да го пиете с удоволствие.

Портокаловият сок е много полезен в контрола на кръвното налягане.

Според изследване от 2020 година, публикувано в European Journal of Nutrition и цитирано от healthdigest.com, портокаловият сок може да допринесе за понижаването на кръвното налягане. Данните са установени след изследване върху участници с лека до умерена хипертония в рамките на 12 седмици.

Изследователите са открили, че флавоноидът хесперадин, който се намира в портокаловия сок, има мощни антиоксидантни свойства и може да предпази кръвоносните съдове и сърцето от увреждане. Той има свойството и да понижава кръвното налягане. Противовъзпалителното си въздействие хесперадинът дължи на антиоксидантните си свойства. Той се бори със свободните радикали, причиняващи сърдечносъдови заболявания и хипертония, увреждания на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК