С каква мазнина да готвите, ако имате високо кръвно?

Стресът и здравословното хранене са от голямо значение

21.10.2021 | 22:38 Редактор: Искра Ангелова
С каква мазнина да готвите, ако имате високо кръвно?

Кръвното налягане е жизненоважен показател за състоянието на сърдечносъдовата система. За да не бъде тя поставена в риск е важно стойностите на кръвното налягане да са в оптимални граници. Те могат да се повлияят обаче от редица фактори, като начин на живот, хранене, стрес. Съществуват и субективни фактори, които са все още неизяснени от медицината и които са причина за появата на хипертония.

Когато стойностите на кръвното налягане се повишават трайно, тогава може да се говори за хипертония, според клиника Майо. Хората, страдащи от хипертония са изложени на по-висок риск от инфаркт и инсулт. Стресът и здравословното хранене са от голямо значение за контрола на кръвното налягане.

Един от факторите, касаещи храненето, са мазнините и по-точно течните мазнини, с които готвим и които добавяме към пресните си салати и ястия. При готвенето с различни видове рафинирано олио холестеролът се повишава, стените на кръвоносните съдове се втвърдяват, а това прави кръвообращението нарушено, кръвното налягане повишено, а заедно с тях и сърдечносъдовият риск. Той е свързан с повишен риск за функциите на важни органи в тялото – бъбреци, очи, мозък, черен дроб.

Управлението на стреса, редовната физическа активност и здравословната диета са от съществено значение за контрола на високото кръвно, информира az-jenata.bg.

Готвенето с рафинирано олио е сериозна предпоставка за влошено състояние на сърдечносъдовата система.

Има обаче една здравословна мазнина, с която е добре да готвите и това е зехтинът.

Защо зехтинът може да помогне в поддържането на здравословни граници на кръвното налягане?

Според клиника Майо, зехтинът е основен елемент от средиземноморската диета, която е известна с ниския си риск за сърдечносъдовата система. Проучване от 2020 година, публикувано в списание Nutrients и цитирано от healthdigest.com констатира, че студено пресованият зехтин или екстра върджин, както е известен още, е най-оптималният избор на здравословни мазнини сред течните мазнини и видове олио за готвене. Той е включен в протоколите за лечение на хипертония при пациенти със сърдечносъдови заболявания, както и при здрави хора, пише още изданието.

Редовната консумация на зехтин в суровата му форма и използването му в готвенето допринася за намаляване на сърдечносъдовия риск, както и за контрола на кръвното налягане и холестерола. Зехтинът е много богат на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект, допринасят за понижаване на кръвното и холестерола.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК