Не неглижирайте гаденето - ето някои от причините за появата му

Може да влоши здравословното ви състояние

29.07.2021 | 10:06 Редактор: Жаклина Иванова
Не неглижирайте гаденето - ето някои от причините за появата му

Гаденето може да се провокира от различни състояния. То не се появява просто така и е редно да му обърнете внимание.

Неглижирането на гаденето може да влоши здравословното ви състояние. Затова не пропускайте да се консултирате с личния си лекар, ако имате гадене по каквато и да е причина.

Какви могат да са причините за поява на гадене?

Едната възможна причина при жените е бременността. Може да сте бременни без да подозирате и това да е причината за поява на гадене. Обикновено се наблюдава сутрин, но може да се появи по всяко време на деня.

Глад или преяждане

При дълготрайно гладуване е възможно кръвната захар да падне прекалено много. Това води до замайване, гадене, прималяване, усещане за колабс. Ако хапнете нещо, особено ако съдържа въглехидрати, симптомите ще отминат. Гаденето може да се появи и при преяждане. Ако сте се нахранили прекалено обилно, е възможно да ви прилошее и да ви се пригади.

Стрес и безпокойство

Стресът може да въздейства и на храносмилателния тракт, защото стомахът и червата са свързани с нервната система чрез богата невронна мрежа, предаваща импулси от мозъка към храносмилателната система. Ето защо при безпокойство, напрежение и стрес е възможно емоциите да се отразят на стомаха и червата. Резултатът е поява на гадене, спазми, болки в стомаха, запек, диария.

Обезводняване

Дехидратацията е друга възможна причина за гадене. Ако сте обезводнени, дори в лека форма, това може да предизвика усещане за гадене и желание за повръщане, особено през лятото в горещините.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК