Календар с кауза: Мъже се снимаха голи, финансират планинските спортове

Младежите трябва да практикуват планински спорт – колоездене, катерене, трекинг или други

02.12.2021 | 19:23 Редактор: Здравко Черкезов

Провокативен календар с мисия. Мъже се събличат голи, за да съберат средства за млади хора, до 25 години. Каква е каузата и какво съдържат страниците от календара?

Те не са професионални модели, нито звезди. Те са търговец и адвокат – загърбват задръжките и дрехите, за да се снимат голи за провокативен каленадар – с кауза. 

"Понеже обичам глупости и благотворителност, от години създавам разни артикули с хумористична насоченост, като печалбите отиват за различни благотворителни цели. В случая всеки декември месец правим един календар с актова фотография на голи мъже в комични ситуации, които много от тях описват и някои не особено приятни действителности от нашето време", сподели Никола Колев. 

За да заснемат 12-те фотографии, мъжете излагат на минусови температури на открито в планината.

"На Кончето, като правехме кадър в Пирин, точно на самия заслон имаше група от 7-8 човека и ние трябваше да стоим голи в непосредствена близост до тях. Беше рано сутринта, около 7 часа, на междинна станция на лифта "Бай Кръстьо". Със сигурност е било под нулата, може би -5 градуса", разказа Димитър Петров от Софийския планински клуб.

Целта на Никола и Димитър е да създадат стипендия за млади хора до 25 години със събраните средства от календара. Младежите трябва да практикуват планински спорт – колоездене, катерене, трекинг или други активности в планината. 

"Идеята ни хрумна от това, че ние също сме били под 25 години и имахме много големи идеи, които не можехме да осъществим поради ограничения си бюджет. И тая година просто естествено дойде", каза още Димитър.

Освен с кауза, с календара Никола и Димитър обръщат внимание и на проблемите в планината. 12-те страници от него са посветени на прекомерното застрояване в природата, бракониерството, негостоприемните хижари и липсата на хеликоптери за спасяване. 

Календарът ще бъде представен на 6 декември в столично заведение, а информация за проекта може да се намери на сайта на "Софисйки планински клуб".

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК