Три навика в ежедневието ни, удължаващи живота

Според специалисти е важно да следим за консумацията на захар

21.11.2021 | 13:25 Редактор: Искра Ангелова
Три навика в ежедневието ни, удължаващи живота

Ключът към дълголетието се крие в основните ежедневни навици, които ускоряват или, напротив, забавят процеса на стареене, пише британският вестник "Daily Express".

Авторите на статията описват три важни, но прости действия, които помагат да се справим с възрастовите промени в организма.

Според тях е важно да следим за консумацията на захар. Например изследователите са установили, че плодовите мушици живеят по-малко и са по-предразположени към преждевременна смърт поради богата на захар храна.

"Високият прием на захар корелира положително с болести, свързани с възрастта, като диабет и сърдечносъдови заболявания, така че намаляването на захарта в храненето ще спомогне за забавяне на стареенето, предотвратяване на метаболитни нарушения и подобряване на общото здравословно състояние", казват авторите, цитирани от БГНЕС.

Следващият навик, който може да забави процеса на стареене, е приемът на ресвератрол. Позовавайки се на д-р Дейвид Синклер, автор на книгата "Продължителност на живота: Защо стареем, когато не е задължително", журналистите предлагат да се приемат хиляди милиграми от антиоксиданта, съдържащ се в червеното вино и някои други храни.

Смята се, че ресвератролът по естествен начин спомага за забавяне на процеса на стареене и подобрява оцеляването на клетките. Това свойство е наблюдавано при дрожди, а след това и при мишки, където е доказано, че естественият фитоалексин задейства "гена на дълголетието", известен като SIRT1. Ресвератролът има и други ползи за здравето: предпазва от хипертония, сърдечни заболявания, затлъстяване и повишена инсулинова чувствителност.

Третият фактор е приемът на витамин D3. Проучванията показват, че нивата му в организма са обратно пропорционални на риска от смърт, а ниските концентрации корелират със смъртността от сърдечносъдови заболявания, рак и инфекции, както и с влошаване на когнитивните функции, депресия, остеопороза, хипертония и диабет тип 2.

Тялото произвежда витамин D на открито, когато е изложено на пряка слънчева светлина. Но от октомври до началото на март светлата част на денонощието става твърде кратка, така че е необходима допълнителна доза D3, съгласувана с вашия лекар.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК