Самотата може да наруши здравословното ви състояние

Чувството повишава вероятността от започването на вредни навици

16.10.2021 | 12:00 Редактор: Теодора Патронова
Самотата може да наруши здравословното ви състояние

Самотата е субективно чувство, най-често свързано с липса на социални контакти в комбинация с вътрешни фактори, свързани с личността.

Заради сериозното разрастване на броя хора, изпитващи самота, тя започва да се разглежда като рисков фактор на няколко негативни действия върху здравето.

Това чувство, заедно със социалната изолация могат да предизвикат хроничен стрес и свръх бдителност, които да намалят качеството на съня. Също така могат да повлияят върху физиологията на сърдечносъдовата система, да нарушат имунната функция и да предизвикат различни невроендокринни ефекти.

Заедно с физиологичното влошаване на здравето, самотата е свързана и с когнитивни нарушения, депресия и преждевременна смърт.

Въпреки нарушенията в здравето, определянето на причинно-следствената връзка между състоянията е трудно, тъй като изследванията за самотата са наблюдателни.

Като обяснение за действието ѝ върху тялото се предполага, че може да взимат участие различни биологични пътища.

Те могат да включват различни нива на защитни хормони, които водят до неблагоприятни ефекти върху сърдечносъдовата система, намаляване на имунната система и нарушаване на регулацията на невроендокринната система поради липсата или лошото качество на съня.

Самотата повишава вероятността от започването на вредни навици, като например прекомерна консумация на алкохол, преяждане, пушене и смяната на множество сексуални партньори като форма на психологическо облекчение.

Четете цялата статия в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК