Кои вредни навици носят риск от зарази?

Те могат да се окажат по-опасни за здравето, отколкото предполагаме

31.03.2020 | 22:50 Редактор: Ивет Арабова
Кои вредни навици носят риск от зарази?

Риск от заразяване с каквато и да е инфекция винаги е съществувал. Сега обаче във време, в което цялото човечество на земята се бори с новия коронавирус Ковид-19, някои вредни несъзнателни навици, които имаме, могат да се окажат изключително опасни от заразяване с този вирус.

Повечето от нас имат точно такива несъзнателни навици, които носят повишен риск от заразяване и които могат да се окажат по-опасни за здравето, отколкото предполагаме. Кои са тези навици, които е най-добре да изкореним още сега?

Гризане на ноктите

Никога досега не е било толкова важно да спрете да слагате пръстите в устата си, колкото в условията на коронавирусна пандемия. Гризането на ноктите обикновено е компулсия, която хората под нейно влияние не могат да контролират. Те ядат ноктите си, дори когато ръцете им са мръсни, а това е най-големият рисков фактор за заразяване с коронавирус, а и не само с него.

Изстискване на пъпки

Стискането на черните точки също е опасно и не трябва да се прави по време на пандемия, защото не само че докосвате лицето си, но и разранявате кожата на лицето. Тя е най-уязвима към вирусните частици и през разранените участъци те могат да навлязат необезпокоявано в организма ви. Не го правете.

Усуквате косата си, играете си с нея

Ако докато говорите с някого или по телефона, или пък четете книга, и без да искате започвате да въртите и усуквате кичурите си, това също е един потенциално опасен навик, който може да ви зарази. Когато сте навън и сте в контакт с някакъв вирус, той може да попадне върху всяка част от тялото ви, включително косата. Вие докосвате косата си с мръсни ръце, след това може да докоснете лицето си или да погалите лицето си с крайчето на кичура, който въртите. Начините, по които косата ви може да се окаже заразител, са много. Преустановете този навик.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК