Какви мерки да взимаме вкъщи, за да избегнем риска от заразяване с Ковид-19?

Учени прогнозират, че до 60% от хората ще се разболеят от коронавирус

25.03.2020 | 10:50 Редактор: Ралица Братанова

Учени прогнозират, че до 60% от хората ще се разболеят от коронавирус. Наред с масовото социално дистанциране, което има за цел да забави скоростта, с която се разпространява коронавирусът, мнозина прекарват продължително време вкъщи. А това увеличава шансовете да живеем с хора, които са заразени или проявяват симптомите на Ковид-19. 

Затова експерти предлагат няколко полезни съвета как да не сме безпомощни в тази битка у дома. 

На първо място болният трябва да се изолира сам в една стая. А когато се влиза при него да сме с ръкавици, маска и след това да се преобличаме. 

Необходимо е да се отварят прозорците, защото при кихане и кашляне, частиците които се отделят могат да се задържат във въздуха до няколко часа.

Научните изследвания показват, че по-високата степен на вентилация може да бъде ефективна за намаляване на риска от вируси, пренасяни във въздуха. Вирусните частици могат да бъдат улавяни и от пречистватели на въздуха. 

Полезен е и овлажнителят на въздуха, защото вирусите оцеляват за по-дълги периоди при ниска влажност. В битката с вируса е важно да се почистват и дезинфекцират повърхностите. За щастие коронавирусът е лесен за унищожаване на повърхности с помощта на най-често срещаните спрейове за почистване на дома. Няколко пъти на ден трябва да се почистват често докосваните повърхности като дръжки, мивки, плотове, клавиатури, перила и ключове за светлина. 

И не на последно място, да се поставят вентилатори в банята. Проучване за Ковид-19 показва, че децата с леки инфекции могат да пренасят вирус в изпражненията за повече от един месец. А ако не разполагаме с вентилатор, просто да се остави банята да диша малко, преди да влезе следващият човек. 

Ако разполагаме само с една баня, болният трябва да я почиства след всяко посещение. Най-важното безспорно си остава честото миене на ръце. Засилените мерки трябва да се прилагат най-малко три дни след симптомите и седем дни от появата им.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК