Как да намалим напрежението по време на социална изолация?

Според експерти опитът да се чувствате позитивно във всеки един момент невинаги сработва

23.03.2020 | 11:18 Редактор: Ралица Братанова
Как да намалим напрежението по време на социална изолация?

След като много от световните лидери призоваха хората да си останат по домовете, за да се спре заразата от коронавирус, социалната изолация взе превес над нормалното ни ежедневие. 

Повечето от нас си седят по домовете, а често това означава, че сме затворени с членове от семейството ни или съквартиранти.

Затова психотерапевти предлагат да установите няколко правила, по които да живеете в това време на пандемия и изолация. Ето кои са те:

Определете граници

За да не се стига до конфликт, е добре да очертаете въображаеми граници между вас и останалите хора в къщата. Поговорете за времето, в което ще бъдете заедно и опитайте да намерите правилния път за спокойно съжителство.

Комуникация

Със сигурност ще имате разногласия по време на карантинния период. Постепенно битовизмите ще заемат централно място в ежедневието ви и неща, които преди не сте забелязвали у другия, ще излязат на преден план. В такива случаи е добре да комуникирате и да изразите спокойно недоволството си.

Диалогът винаги води до правилните решения. Изслушайте и човека отсреща без да си правите прибързани заключения. Не задържайте нищо в себе си, защото това само ще натрупа още повече напрежение към ситуацията.

Не се опитвайте винаги да помирите другите

Ако живеете със семейството си или с повече от един съквартирант, може да станете свидетел и на скандали между тях. Опитайте се да намерите баланса в тази ситуация, но не изразходвайте цялата си енергия за това.

Не всичко ще бъде розово

Да, най-важното е да живеете в хармония и без стрес, но по време на пандемия и социална изолация не всичко ще бъде розово. Хората около вас може да почувстват паника и това е напълно нормално.

Според експерти опитът да се чувствате позитивно във всеки един момент невинаги сработва. Тялото усеща, че нещо не е наред и започва да се притеснява. Не се опитвайте да потискате тези емоции, защото това само ще навреди на психическото ви здраве.

В такива времена е добре да говорите повече с приятели, да залагате на комедийни сериали, филми и на игри. 

Може да опитате нещо ново вкъщи, да сготвите сложно ястие или пък да пренаредите стаята си. Това ще ви накара да се почувствате по-добре, а и ще ангажира вниманието ви за голяма част от деня.

Снимка: iStock

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК