Затварянето в домовете превръща самотата в убиец

В Италия частните партита с повече от десет души вероятно ще бъдат забранени

15.10.2020 | 23:55 Редактор: Искра Ангелова
Затварянето в домовете превръща самотата в убиец

Затварянето в домовете превръща самотата в убиец, пише Ема Хоган в британския вестник The Times.

Новините започват да звучат познато. От следващия понеделник в Италия частните партита с повече от десет души вероятно ще бъдат забранени. По-строгите ограничения се налагат и другаде. Във Великобритания противопоставянето между Борис Джонсън и неговите научни съветници по отношение на блокирането напомня зловещо за март, когато все още беше новост да се видят учени по телевизията, когато тоалетната хартия беше в достатъчно количество и преди правителството излезе с абсурдния постмодернизъм на: "Ръце. Лице. Разстояние."

Когато главният лекар на Англия Крис Уити каза тази седмица, че подходът към Ковид-19 трябва да балансира между две вреди - "вреда за обществото и икономиката, от една страна, и вреда за здравето, от друга страна" - почувствах, че нещо липсва в дебатът за второ национално заключване.

В първата фаза на борбата с този вирус през пролетта беше естествено акцентът да бъде спасяването на животи от Ковид-19 на всяка цена. Във втората фаза обаче трябва да сме по-отворени за компромисите. Психичното здраве и по-специално самотата също трябва да бъдат част от уравнението.

На пръв поглед е по-трудно да се измери въздействието на самотата, отколкото да се наблюдава нарастването на броя на случаите на Ковид или отбелязването на безработица. И все пак все повече изследвания показват, че самотата и нейната противоположност - колко приятели имате и качеството на тези приятелства - влияе на благосъстоянието и дори на нашия риск да умрем, информира "Фокус".

Повечето хора се нуждаят от физическо докосване, моменти на осезаема привързаност, които не могат да бъдат пресъздадени чрез Zoom. Според Робин Дънбар от университета в Оксфорд положителните ефекти от приятелството могат да бъдат проследени дори при женските бабуини: тези, които имат повече партньори за поддържане, имат по-ниски нива на хормона на стреса кортизол, повече потомство и живеят по-дълго.

Безброй проучвания показват това, което много от нас знаят: че пандемията вече е влошила психичното здраве на хората. Жените и работещите майки са особено склонни да кажат, че им е трудно да останат позитивни. Младите хора на възраст между 18 и 24 години също са по-склонни да кажат, че им е трудно.

Проучвания от по-ранни вирусни огнища, като Sars или H1N1, предполагат, че в някои случаи, поставянето на карантина води до симптоми на посттравматичен стрес.

Ако Борис Джонсън капитулира пред строго блокиране "за да прекъсне веригата на предаване", той и неговото правителство трябва да помнят, че хората живеят по различен начин, а не само в стандартната семейна единица. Голяма част от доказателствата сочат, че основното място за предаване са домакинствата. Хората, живеещи сами, са много по-малко склонни да бъдат преносители на болестта. В случай на втора блокировка те трябва да получат много по-голяма свобода поради увеличеното натоварване на психичното им здраве.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК