България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пандемията порази хората, които не са имали психични проблеми

Коментар на д-р Владимир Наков и Калина Иванова от Фондация ''Глобална инициатива в психиатрията – София''

09.10.2020 | 09:35 Редактор: Тодор Петров

Ковид-19 засяга тихо и бавно психиката на всеки от нас. Страх, депресия, изолация - все фактори, които могат да доведат до по-тежки психични разстройства. Най-уязвими отново са децата и възрастните, затова точно към тях е насочен фокусът в Световния ден на психичното здраве. 

Утре той ще бъде отбелязан с редица събития, които ще поставят акцент и върху необходимостта от законодателни промени в тази трудна ситуация. 

Психиатърът д-р Владимир Наков цитира изследване, показващо увеличение на използването на медикаменти от всякакъв вид - антидепресанти, включително медикаменти, които се продават без рецепта. Установено е намаляване на посещенията при невролози и психиатри, както и намаляване на нивото на самоубийствените действия.

"Тази пандемия мобилизира хората, които имат изявено психично разстройство, но порази хората, които не са имали изявена психична симптоматика до този момент", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

През годините са правени опити за реформа в психиатричната мрежа, които не са се осъществявали. Предвидена е стратегия за психично здраве, тече обществено обсъждане по нея. Един от етапите е оценка на нуждите по места, стана ясно още от думите му.

"Хората, които са засегнати от тежки разстройства, за тях изолацията и появата на коронавирса не рефлектира по толкова драматичен начин, защото те са свикнали да живеят в социална изолация. Хората, при които има тревожна симптоматика, те се обостриха", каза в "България сутрин" Калина Иванова от Фондация ''Глобална инициатива в психиатрията – София''.

По думите ѝ регистърът на психично болните ще помогне, когато имаме достатъчно достъпни и ефективни услуги из цялата страна, гарантиращи на хората качествен достъп до грижа и подкрепа.

"България пренебрегва от доста дълги години темата за психичното здраве. Буксуваме в състояние на остаряла и непрогресивна система, това дава своето отражение върху хората. Българите стават все по-склонни да търсят психологическа и психиатрична помощ", каза още Иванова. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
политиците знаят ном
преди 1 година
Политиците реставрират цървки и са в близки отношения с Господ...Заедно ще намерите лек... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
обадете се на вашия
преди 1 година
Като добри християни да се обадите на вашия Господ да ги излекува и да си поговорите с Господ за шизофренията... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Скоро всички ще сме за лудницата Сигнализирай за неуместен коментар