Лишения, изолация, загуба на доходи и страх: Ковид-19 съсипва психиката

СЗО заяви, че са необходими повече данни за ефекта на заразата върху здравето на мозъка

05.10.2020 | 17:05 Редактор: Юлия Христова
Лишения, изолация, загуба на доходи и страх: Ковид-19 съсипва психиката

Пандемията Ковид-19 има “опустошително въздействие” върху службите за психично здраве в световен мащаб, заяви Световната здравна организация.

Организацията предупреди, че психичното здраве е пренебрегнато в кризата, посочвайки проучване, проведено между юни и август, което разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави.

Докато 83 процента от анкетираните 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17 процента действително са определили пълното необходимо финансиране, се казва в съобщението.

"Това е забравен аспект на Ковид-19“, заяви директор на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии, подчертавайки спешната нужда от увеличено финансиране.

Преди пандемията страните са харчели по-малко от два процента от националния си здравен бюджет за психично здраве и се борят да отговорят на търсенето, каза СЗО.

Това търсене сега се е увеличило драстично поради пандемията.

“Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично здравни състояния или изострят съществуващите”, се казва в изявлението на агенцията.

"Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство.“

Въпреки че всички региони на света са засегнати, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги.

Проучването на СЗО установи, че 30 процента от страните съобщават за някои смущения в осигуряването на услуги, свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.

Превантивните услуги бяха силно засегнати, докато ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения.

СЗО също така заяви, че са необходими повече данни за ефекта на Ковид-19 върху здравето на мозъка, като по-малко от една от 10 държави провеждат изследвания.

Оценките преди пандемията на коронавируса показват, че близо 1 трилиона долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност, пише БГНЕС.

Проучванията обаче показват, че всеки долар, вложен в борбата срещу депресията и тревожността, има възвръщаемост от 5 долара. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
няма място за страх и самосъжаление. важно е дисциплина да се изгради. Сигнализирай за неуместен коментар