Психичните проблеми се решават с ракия и сън, смятат 18% от нашенците

Това става ясно от данни на експериментално изследване

07.10.2020 | 17:20 Редактор: Георги Камарашев
Психичните проблеми се решават с ракия и сън, смятат 18% от нашенците

Двама от всеки петима нашенци са се сблъсквали с психични разстройства като депресия, хранителни разстройства и др. Данните са от експериментално изследване на "Галъп интернешънъл болкан", заедно с фондация "Кожа - платформа за психично здраве" в навечерието на Деня на психичното здраве 10 октомври. Изследването е проведено "лице в лице" сред 807 души в периода 3-11 септември.

Преобладаващата част хората у нас дават толерантни отговори по отношение на психичните проблеми. Но под тези толерантни отговори личат очертанията на латентно отхвърляне, показват данните.

Например, цели 45%, или почти половината, казват, че ако у нас някой признае психичен проблем, околните ще започнат да го отбягват. Очевидно е омаловажаването на различните типове зависимости като реален обществен проблем. 37% от хората у нас са на мнение, че зависимостите се дължат на липса на достатъчно воля. Между 10 и 25% – т.е. поне близо милион и половина пълнолетни българи, при живеещи в страната не повече от 5.5 милиона – се простира диапазонът на консервативните и дори ретроградни схващания.

18% пък ще кажат, че хората с психични разстройства като депресия и тревожност е по-добре да бъдат изолирани от обществото. 18% съвсем сериозно приемат иначе шеговитото твърдение, че всякакви психични проблеми се решават с една ракия и малко повече сън.

12-13% вярват, че посещаването на психолог или психиатър е срамна проява. Предполага се, че делът на подобни схващания е и доста по-голям - заради скрити мнения. За 25% не е нормално мъжете да плачат. При мъжете въобще като че ли темите, свързани с психичното здраве, са и в по-голяма степен табу.

25% ще се съгласят с твърдението, че хората, които страдат от депресия, просто трябва да се стегнат. Останалите 75%, разбира се, са на обратното мнение и приемат, че хората с депресия истински се нуждаят от помощ. Но наличие на една четвърт пренебрежителни отговори е свидетелство за определени нива на неразбиране, информира Dnes.bg.

В провокативен въпрос 12% е делът на онези, които ще приемат мнението "да се ходи на психолог е проява на каприз". Останалите 88% си дават сметка, че ходенето при психолог може да е и необходимост. 13% приемат крайното становище, че ходенето на психиатър е срамно. 87% са на обратното мнение. Въпросните 12-13% следва да се възприемат като възможен минимум – заради очакваната степен на искреност.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Такова решение трайно и сигурно разписва жълтата книжка Сигнализирай за неуместен коментар