Депресия, стрес... Причините за постоянния глад

Различни състояние на организма предизвикат нужда от храна

10.09.2020 | 05:10 Редактор: Тодор Петров
Депресия, стрес... Причините за постоянния глад

Постоянният глад може да е следствие от редица състояния в организма, за които не подозирате, че имат връзка с глада. Какво може да причинява постоянен глад?

Депресия 

Депресията може да е един от причинителите на постоянен глад. Храненето е механизъм, с който организмът се опитва да се справи с депресията. Чрез храната можем да си набавим хранителни вещества, които участват в синтеза на серотонин, който подобрява настроението. 

Едно от тези вещества е триптофанът. Тялото ни знае това и се опитва да ни накара да ядем непрекъснато, за да си набавим тези вещества, които ще му помогнат да се справи с депресията. 

Стрес

Стресът причинява редица здравословни и емоционални проблеми. Хормоните на стреса, един от които е кортизол, предизвикват и постоянен глад. Високите нива на кортизол убеждават тялото, че се нуждае от още калории, без това реално да е така, като по този начин преяждате и напълнявате. Кортизолът непрекъснато заблуждава мозъка ви, че не сте сити. 

Повишена функция на щитовидната жлеза 

Хипертиреоидизмът е заболяване на щитовидната жлеза, което ускорява метаболизма. Често страдащите от него губят тегло, течности, нервни са, изпотяват се обилно. Ускорената обмяна на веществата кара хората с повишена функция на щитовидната жлеза да изпитват постоянен глад, който трудно се засища.

Четете останалите причини в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК